Hur att Hitta Gömda & Sparade Lösenord i Windows

0
1694

När du går om din dag att logga in på olika webbplatser i din webbläsare eller få åtkomst till skyddad fil aktier på nätet, Windows smygande arbetar i bakgrunden och kan eller inte kan lagra dina referenser på olika platser i operativsystemet.

Dessa användarnamn och lösenord kan hamna i registret, inom referens-filer, eller inom Windows Vault. Autentiseringsuppgifter lagras i krypterad form, men kan lätt dekrypteras med hjälp av ditt Windows-lösenord. I denna artikel kommer jag att visa flera verktyg som du kan använda för att visa dessa dolda lösenord på ditt system.

Windows Referenshanteraren

För att komma igång, låt oss tala om den inbyggda verktyg som kallas Credential Manager , som finns i Windows. Klicka på Start och skriv i credential manager för att öppna programmet.

Du kommer att märka att det finns två kategorier: Webb Referenser och Windows-Autentiseringsuppgifter. Webben meriter kommer att ha alla lösenord från webbplatser som du sparat när du surfar i Internet Explorer eller Microsoft Kanten. Klicka på nedåtpilen och sedan klicka på Visa länken.

Du måste ange ditt Windows-lösenord för att dekryptera lösenord. Jag var förvånad över att se en hel del lösenord från olika konton, även om jag använder ett lösenord manager och stänga av att spara lösenord i webbläsaren! Dessutom hade jag flera lösenord från andra människor som jag hade gjort det möjligt att använda min dator för att kolla sin e-post, etc., och deras lösenord blev frälst.

Så det är något du bör veta när du loggar in på ett konto när du använder en annan persons dator, även om de är någon du litar på. Du kanske inte vill att de ska veta att dina inloggningsuppgifter.

Om du klickar på Windows-Autentiseringsuppgifter, kommer du förmodligen se färre autentiseringsuppgifter lagras här om du inte arbetar i en företagsmiljö. Dessa autentiseringsuppgifter när du ansluter till nätverksresurser, olika datorer på nätverket, eller nätverksenheter så som en NAS.

I samma anda, jag ska också tala om hur du kan visa Google Chrome sparade lösenord. I grund och botten, varje webbläsare har samma funktion, så att du kan göra samma sak för Firefox, Safari, etc. I Chrome klickar du på de tre punkterna längst upp till höger och klicka sedan på Inställningar. Bläddra nedåt och sedan klicka på Visa avancerade inställningar.

Under Lösenord och formulär, klicka på Hantera sparade lösenord – länken bredvid för att Erbjuda för att spara din web lösenord.

Här ser du en lista över alla lösenord som du har sparat i Chrome. Listan kan bli ganska lång om du har spara lösenord-funktionen aktiverad.

Verktyg Från Tredje Part

Även om du kan hitta en hel del lösenord att använda metoderna ovan, finns det fortfarande mer som sparats på andra platser på ditt system. För att få till dessa, måste du använda en tredje part verktyg. Min favorit plats för fria och rena verktyg är Nirsoft. Det finns i huvudsak tre verktyg som du kan använda: EncryptedRegView, CredentialsFileView, och VaultPasswordView.

Alla dessa verktyg kan hämtas ner, packas upp och köra utan att behöva installera dem. Detta är bra eftersom det inte bråka med dina system och när du är klar, du kan bara ta bort filer.

EncryptedRegView

När du kör programmet kommer du att se en dialogruta där Kör som administratör kryssrutan är markerad. Du behöver inte göra något, klicka bara på OK. Programmet kommer då att söka i registret och dekryptera lösenord finner i registret.

Bara pil igenom listan och du kommer förmodligen hitta en handfull pärlor. I mitt fall hittade jag två lösenord som var användbara. Allt annat var krypterad text som inte var ett lösenord.

CredentialsFileView

Istället för att dubbelklicka på det här programmet, bör du högerklicka och välja Kör som Administratör.

På de viktigaste dialogrutan som dyker upp, måste du skriva i ditt Windows-lösenord längst ner innan du klickar på OK.

Nu bör du se en lista över olika referenser som är lagrade på ditt system. Om du är på en domän, kommer du att se en hel del fler poster.

VaultPasswordView

Detta fungerar på samma sätt som CredentialsFileView, men istället ser det ut inuti Windows Vault. Den här funktionen är speciellt användbar för Windows 8 och Windows 10 användare eftersom dessa två operativsystem lagra lösenord för Windows Mail, Edge, och IE i Windows Vault.

Om du trodde att de var de enda användbara password recovery verktyg från Nirsoft, du skulle vara fel. Se till att kolla in hela sidan på password recovery verktyg. Om du har glömt ett lösenord som du har använt tidigare, dessa verktyg kommer att hjälpa dig att återställa dem. Njut!